Home
      Contact
      Doel
      Inschrijven
      Fotos
      Kalender
      Workshops
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur
klik hier voor een grotere figuur

 
 
Doel
 
 
 
 
Met de baseline ‘Richting Morgen’ wordt de kern van de boodschap in de verf gezet: wetenschap, technologie, creativiteit en innovatie betekenen vooruitgang. Ze maken ons leven beter, zowel op persoonlijk – carrière, persoonlijke ontwikkeling -, als op maatschappelijk vlak.

 

De kloof tussen maatschappij en wetenschap/technologie blijft vandaag nog steeds bestaan. Er wordt geopperd dat het wantrouwen ten opzichte van de wetenschap/technologie niet enkel door gebrek aan kennis wordt veroorzaakt, maar wellicht eerder door een gebrek aan een gevoel van betrokkenheid.

 

Enkele beleidsdoelstellingen zijn:

  • Het stimuleren van een cultuur van wetenschap/technologie en innovatie bij alle lagen van de bevolking en bijdragen tot het verhogen van het innovatieve potentieel.

  • Het verhogen van de participatie van de brede lagen van de bevolking aan het maatschappelijke debat rond wetenschap/technologie en innovatie en de impact hiervan op de samenleving.

  • Aandacht besteden aan het verhogen van de betrokkenheid van kansengroepen en het verhogen van de kansen van toptalent om van West-Vlaanderen & Knokke-Heist een topregio te maken.

  • Het stimuleren van de instroom van jongeren in technische en wetenschappelijke studierichtingen. Deze doelstelling is het onderwerp van het actieplan voor het stimuleren van loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek (2012 – 2020) dat samen met het beleidsplan wetenschapscommunicatie is meegedeeld aan de Vlaamse Regering.

 

De Techniekacademie Knokke-Heist wil een duidelijke link geven met het bedrijfsleven om jongens en meisjes te overtuigen dat met een technisch diploma de toekomstkansen gegarandeerd zijn.

 

Uitreiking diploma’s Techniekacademie Knokke-Heist

Op woensdagnamiddag 3 mei 2017 reikten schepen van Onderwijs Piet De Groote en provincieraadslid Annie Vandenbussche de diploma’s uit aan de jonge cursisten van de Techniekacademie. De Techniekacademie Knokke-Heist is een initiatief dat kinderen van 10 tot 12 jaar onderdompelt in de wereld van techniek en technologie. In hun vrije tijd werden leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar in Knokke-Heist uitgedaagd om met techniek problemen op te lossen. Professionele techniekmentoren stonden in voor de begeleiding. De 12 sessies van telkens 2 uur vonden plaats in De Marge op woensdagnamiddag en liepen van januari tot mei 2017. (foto Anne-Marie Maertens)

De kinderen werden uitgedaagd rond 6 concrete projectjes: een deurmatalarm, periscoop, bibberspiraal en memobord construeren, een robot programmeren en shampoo, bruisballen en haargel fabriceren. Ze gingen ook één keer op actief bezoek bij “BC Signature“, een bedrijf in de gemeente.

De Techniekacademie heeft impact! Uit de bachelorproef van een VIVES-studente Toegepaste Psychologie (2016) blijkt dat kinderen na deelname aan de Techniekacademie meer ambitie hebben om zelf een technische job te doen. Ze denken ook minder genderstereotiep over techniek waardoor meer meisjes effectief interesse krijgen voor het uitvoeren van technische vaardigheden.

De Techniekacademie is een samenwerking tussen de gemeente Knokke-Heist en Hogeschool VIVES met de steun van lokale bedrijfspartners en de provincie West-Vlaanderen. Andere  steunende provinciale partners zijn de Associatie KULeuven, de minister van Onderwijs Hilde Crevits, de minister van Innovatie en Werk Philippe Muyters, SPIE, TOFAM West-Vlaanderen, Opleidingscentrum Hout, Alimento, Co-Valent,  Plastics@Tielt, Vermako, Vind!, Building Heroes, Melexis  en Geldhof Hout.

Van januari tot mei konden in West-(en Oost)-Vlaanderen opnieuw 1260 kinderen in 63 groepen in 42 (deel)gemeentes proeven van techniek en zo hun technische geletterdheid opkrikken. Intussen hebben alle West-Vlaamse gemeentes een Techniekacademie. De Techniekacademie is een erkende STEM-academie. 

 

Dobbit TV kwam eveneens op bezoek

Focus-WTV kwam bij ons op bezoek

 
En ook op Radio 2 waren we te gast
 
Reportage 'Terzake'
'Vergeet muziekschool of sportclub, technologieclub is de toekomst'

We ontvingen een cheque van € 750 vanwege IE-net (ingenieursvereniging) opdat wij de eerste Techniekclub in Vlaanderen opgestart hebben - lees hier de motivering.

 

partners:

 

 

stuurgroep: